Toerisme

Duiven met haar fraaie kerkdorpen Groessen en Loo ligt in het westen van de Liemers, in de driehoek die gevormd wordt door het Pannerdens Kanaal en de IJssel.

Rijn


Noordwest en zuid van Duiven tref je een prachtig rivierenlandschap aan, met oude en nieuwe dijken, uiterwaarden en natuurgebieden zoals de Rijnstrangen, de Gelderse Poort, de Loowaard en de Jezuïetenwaai; noord van Duiven vind je een nat weide- en landbouwgebied, het Broek, met daarin fraaie waterlopen en oude terpen. Bovendien ligt Duiven aan het begin van de Betuwe, en kent daardoor veel fruit- en bloementeelt.

 

De prachtige natuur rondom Duiven is bereikbaar via prachtige fiets- en wandelroutes. Langs die routes vind je verschillende ooievaarsnesten, oude wielen en waaien met bijzondere watervogels, een reigerkolonie, in de Loowaard zijn kuddes Konikpaarden en Galloway runderen en in het Broek vind je weidevogels en reeën.

 

In Duiven zelf en in de kleine kernen staan bijzonder fraaie oude gebouwen, de Remigiuskerk stamt uit de 12e eeuw, de tufstenen Andreaskerk in Groessen uit de 13e eeuw en de kerk van St. Antonius Abt in Loo is een vroeg werk van architect A.J. Tepe, een van de belangrijkste architecten van neogotiek in Nederland en Duitsland.

 

In het gezellige centrum van Duiven bevindt zich een keur aan horeca, van een sterrenrestaurant tot en met een snackbar, en alles daartussen. In dat centrum vinden veel evenementen plaats, zoals een taptoe, braderieën, jazz festival, een kerstmarkt en ’s winters kun je er schaatsen op de grootste kunstijsbaan van Gelderland. Het prachtige Horsterpark is de locatie van het jaarlijks terugkerende Powerhorse evenement.

 

Belangrijke cultuurdragers in de drie kernen zijn de eeuwenoude schutterijen. Rond de jaarlijkse kermissen worden processies en optochten gehouden, wordt om de koningstitel gestreden, en treden de vendelzwaaiers en muziekverenigingen op.

 

Overnachten in en bij Duiven kan men in lokale hotels, B&B’s, een mini camping en een camperplaats.

 

De VVD vindt dat de toeristische mogelijkheden in Duiven meer onder de aandacht moeten worden gebracht. Er moeten brochures komen die bij de overnachtingslocaties in en bij Duiven, bij de grote publiekstrekkers op Centerpoort en VVV’s in Gelderland beschikbaar moeten zijn. Deze brochures moeten onder meer kaartjes bevatten met de diverse wandel- en fietsroutes en de toeristische hoogtepunten moeten hierop eveneens aangegeven worden.

 

Bij geschikte wegkruisingen in de fiets- en wandelroutes moeten bordjes komen die de weg wijzen naar het centrum van Duiven.

 

Verder vindt de VVD dat er niet alleen reclame gemaakt moet worden voor toerisme in en naar Duiven, maar ook dat het toerisme gestimuleerd moet worden, en dat het voor ondernemers in de toeristenbranche aantrekkelijk moet worden gemaakt zich in Duiven te vestigen. De inkomsten uit toeristenbelasting moeten volledig worden gebruikt voor vergroting van de toeristische aantrekkelijkheid van Duiven.