REGIONALE ENERGIE STRATEGIE (RES)

De gemeente Duiven is onderdeel van de RES Regio Arnhem Nijmegen. Deze regio heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990.

Windmolens

Wij onderschrijven de klimaatdoelen van Parijs om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Hoewel wij als gemeente Duiven maar een micro- onderdeel zijn van een veel groter geheel, zullen wij toch voor belangrijke beslissingen komen te staan als het gaat om duurzame energie.

Wij vinden windturbines slechts op een klein aantal plekken acceptabel en we zijn geen voorstander van zonneparken. Om toch aan de gemeentelijke verplichtingen te voldoen zal er nog meer moeten worden gekeken naar zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen en bedrijven. Ook zal de plaatsing van zonnepanelen op daken van particulieren verder moeten worden gestimuleerd. Bij deze groep is nog heel veel uitbreidingscapaciteit over. Om meer draagvlak te creƫren moet ernaar worden gestreefd dat er voor zowel bedrijven als particulieren een win-win situatie ontstaat.

Omdat wij niet geloven dat de klimaatdoelstellingen voor 2050 met windturbines en zonnepanelen alleen gehaald zullen gaan worden, vinden wij dat er flink zal moeten worden ingezet op alternatieven naast zon en wind. Hierbij valt te denken aan geothermie, waterstof en kernenergie. Wij staan open om al deze alternatieven serieus te bekijken.